Allergia szűrővizsgálatok

   Légúti allergia
   Étel allergia
   Étel intolerancia

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek például a pollen, állati szőrök, atka, penészspórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek stb. A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha (allergiás rinithis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz. Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás. Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírral, duzzadással járnak.

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.
Több eljárás is létezik az allergia kimutatására, de alapvetően két típust különböztetünk meg: provokációs tesztek és vérvizsgálatok. A provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik. A vérből általában az össz IgE mennyiségét szokták kimutatni. Ez azonban nem mindig megbízható, mert más betegségekben (parazitás fertőzésekben és bizonyos hematológiai betegségekben) is megnőhet az IgE szintje. Ezért pontosabb, ha az allergén-specifikus IgE-t mérjük, tehát azokat az IgE molekulákat, melyek az allergénnel kapcsolatba lépnek. A vérből kimutatható még az eozinofilek által termelt fehérje (asztma kimutatására) és a masztociták által felszabadított triptáz.

Légúti allergia 

Az allergiás asztma hátterében számos faktor állhat. A szezonális asztma tünetei az év meghatározott időszakában jelentkeznek. Ide soroljuk azokat a típusokat, amelyek hátterében növényi polleneket kell keresni, amelyek egy adott periódusban vannak jelen a légkörben. A perenniális asztma tünetei egész évben fennállnak. Kiváltó okai közül leggyakrabban a háziporral és az állatszőrökkel találkozhatunk. A foglalkozási asztma külön kategóriát jelöl. Alcsoportjai között találjuk az állati eredetű megbetegedést - állattenyésztéssel vagy laboratóriumi állatokkal foglalkozó munkakörök -, a növényi eredetű asztmát - előfordulása gyakori pékek és cukrászok között a gabonaporok és a lisztek, illetve a kávé és a tea szálló porának belégzése miatt -, és az enzimek okozta asztmát, amely főleg a mosóporok gyártásakor és az élelmiszer- illetve a gyógyszeriparban fordul elő.
Az allergiás rhinitis szintén jelentkezhet szezonálisan vagy panaszt okozhat egész évben. A szezonális forma kiváltó okai a szélporozta növények pollenjei és a gombaspórák. Jellemző a téli időszakra korlátozódó tünetmentesség, amelynek kora tavasszal a fák, majd áprilisban a fűfélék virágzása vet véget. Hazánkban a parlagfű és a fekete üröm tehető felelőssé a szezonális allergiás rhinitis túlnyomó részéért. A perenniális allergének között találjuk az emberi hámsejteken, szőrhulladékon, élősködő háziporatkát, amely kifejezetten a hideg hónapokban, de általában egész évben okoz panaszokat. Takarítás, fűtés, illetve 60%-nál magasabb páratartalom hatására a zárt térben kialakult koncentrációjuk megnő. Perenniális allergiát okoznak ezen túl az állatszőrök és a madártoll allergénjei.

Szűrővizsgálati paneljeinkkel a leggyakoribb légúti allergének kimutatására törekszünk, hiszen a kiváltó allergén ismerete segíthet a kezelésben is.

Légúti panel 20 (allergén-specifikus IgE 20 allergén) a vizsgálat vérből történik
Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat!

elemei:
fakeverék1 (enyves éger, fehér nyír, mogyoró), fakeverék 2 (olajfa, fagyal, kőris), fűkeverék (csomós ebír, réti komócsin, angol perje, réti perje, csillagpázsit), termesztett rozs, parlagfű keverék, lándzsás útifű, fekete üröm, falgyom, macska hám-antigén, kutya hám-antigén, poratka(d1), poratka(d2), konídiumos gomba, kannapenész, korompenész

Légúti panel 40 (allergén-specifikus IgE 40 allergén) a vizsgálat vérből történik
Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat!

elemei:
konídiumos gomba, kannapenész, élesztőgomba, ecsetpenész, juharfakeverék, fakeverék (enyves éger, fehér nyír, mogyoró, akác, kőris, tölgy, platán), nyárfakeverék, disznóparéj, csomós ebír, réti komócsin, réti perje, csillagpázsit, nád, termesztett rozs, kukorica, termesztett zab, repce, búza

Ételallergia, ételintolerancia 

Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között?

Az ételallergia gyors és akár súlyos immunválasz egy adott élelmiszerre. Ételallergia esetén az immunrendszer IgE antitestjei az adott élelmiszert tévedésből “ellenségnek” tekintik és megtámadják. Ez általában azonnali reakciót vált ki, mely gyulladási faktorokat juttat a testbe.
Az ételallergia többnyire a klasszikus allergiák heves és kellemetlen tüneteit produkálja, mint például kiütések, asztmás lélegzés, viszketés. Felnőtteknél a leggyakoribb ételallergiát okozó ételek a mogyoró, dió, paradió, egyéb csonthéjasok, halak, kagylók, rákok. Gyermekeknél leggyakoribb ilyen ételek a tej, tojás, dió, mogyoró és halak.

Ételintoleranciának nevezzük, mikor bizonyos ételek nem teljesen képesek felszívódó komponensekké lebomlani az emésztés során, az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya miatt. Az emésztőrendszerben maradó, nem felszívódó élelmiszerek okozzák az ételintolerancia klasszikus tüneteit (felfúvódás, görcs, stb.). Ételallergiája csupán az emberek néhány százalékának van, az ételintolerancia viszont sokkal gyakrabban fordul elő. Az ételintolerancia tünetei lassabban alakulnak ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé. A tünetek sokszor csak hosszú órákkal vagy napokkal az étel elfogyasztása után mutatkoznak, illetve sok esetben csak a rendszeres fogyasztás hatására, kumuláltan jönnek elő. Hagyományos módszerekkel nem könnyű rájönni, hogy pontosan mely élelmiszerek okozzák a problémákat. Bár az ételintolerancia hatásai nem veszélyeztetik az életet, tünetei nagymértékben ronthatják a beteg életminőségét.

Ételallergia és ételintolerancia esetén az immunrendszer immunglobulinnak nevezett antitesteket termel az adott élelmiszer ellen. Attól függően, hogy ezek az immunglobulinok IgG vagy IgE típusúak, okoznak ételintoleranciát vagy ételallergiát.

A kettő közötti legfontosabb különbségeket az alábbiakban részletezzük:

Ételintolerancia (IgG)

  • lassú kialakulás: órákkal-napokkal az étel elfogyasztása után
  • a reakció általában a leggyakrabban fogyasztott ételeknél fordul elő 
  • krónikus betegségek erősen kötődhetnek ételintoleranciához
  • a test bármely szervét vagy szövetét érintheti 
  • vizsgálat nélkül nehéz kimutatni

Ételallergia (IgE)

  • gyors kialakulás: percekkel-órákkal az étel elfogyasztása után
  • a reakciók viszonylag ritkák
  • akut reakció: általában gyors és heves lefolyású
  • általában a légutakat, bőrt és emésztést érinti
  • gyorsan megjelenik az allergén étel fogyasztása után

Ételallergia vizsgálata 

Szűrővizsgálati paneljeinkkel a leggyakoribb táplálkozási allergének kimutatására törekszünk, hiszen a kiváltó allergén ismerete, az adott táplálék étrendből történő kiiktatása a kezelés egyetlen lehetősége.

Táplálkozási allergia panel 20 (allergén-specifikus IgE 20 allergén) a vizsgálat vérből történik
Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat!

elemei:
tojássárgája, tojásfehérje, tej, kazein, szezámmag, búza, rozs, szójabab, mandula, mogyoró, földimogyoró, dió, őszibarack, zeller, paradicsom, burgonya, alma, sárgarépa, tőkehal, rák

Táplálkozási allergia panel 40 (allergén-specifikus IgE 40 allergén) a vizsgálat vérből történik
Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat!

elemei:
mandula, banán, bab, marhahús, bárányhús, sárgarépa, kazein, baromfihús, szárított gyümölcskeverék (füge, datolya, sárgabarack), olívabogyó, tőkehal, kukorica, tojásfehérje, tojás sárgája, fokhagyma, tej, nyúlhús, gabonafélék (zab, rizs, rozs, árpa, búza), hagymakeverék (gyöngy, vöröshagyma), narancs, borsó, földimogyoró, paradicsom, disznóhús, burgonya, őszibarack, kagyló- és rák-félék, szójabab, zeller, tonhal, pulykahús, dió, sütő-élesztő

Ételintolerancia vizsgálata 

A leggyakoribb ételintoleranciák:

  • A laktóz intolerancia a tejcukor emésztéséhez szükséges laktáz enzim hiányából ered. A világon legalább minden tizedik embernek van ilyen enzim defektusa, mely puffadást, alhasi fájdalmat és gyakran hasmenést okoz, ha tejet fogyasztanak.
  • A glutén intolerancia oka a búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérjére adott téves immunválasz, mely idővel cöliákiához vezet.
  • A szénhidrát intolerancia gátolja a túlsúlyos embereket a fogyásban.
  • Az alkohol intolerancia az alkoholbontó aldehid dehidrogenáz enzim hiányából ered. Már kis mennyiségű alkohol fogyasztása is rosszulléthez vezethet.
  • A fruktóz intolerancia a fruktóz metabolizmus ritka genetikai rendellenessége, melyet a glükózzá alakításban részt vevő aldoláz B nevű enzim hiánya okoz.
  • Az élesztő intolerancia tünetei lehetnek a fejfájás, légzési nehézség, alhasi görcsök, bőrproblémák és a hirtelen hangulatváltozások.
  • Az irritábilis bél szindróma szintén nagyon gyakori ételintolerancia.

Az ételintolerancia tünetei

Az ételintolerancia általában nem veszélyes betegség, de nagyon kellemetlen tüneteket okozhat. A tünetek erőssége függ a beteg által termelt enzimek, illetve az elfogyasztott reaktív táplálék mennyiségétől. Gyermekeknél az ételintolerancia tanulási nehézségeket, hiperaktivitást, ekcémát és hasi fájdalmakat is okozhat. Felnőtteknél gyakori tünetek a depresszió és szorongás, elhízás, bőrproblémák, emésztési zavarok. Minden életkorban előforduló tünetek lehetnek az émelygés, felfúvódás és hasmenés. Bővebb információ a Pacienseknek menüpont alatt található.

Az ételintolerancia okai

  • Enzim defektus: Az elfogyasztott ételt enzimek bontják le, szervezetünknek a fehérjék előállításához a táplálék teljes megemésztése szükséges. Az emésztő enzimek alacsony mennyisége vagy hiánya ahhoz vezet, hogy a táplálék csak részben bomlik le és olyan nagyobb komponensek maradnak vissza, melyek nem képesek az emésztőrendszerben felszívódni. Az emésztetlen táplálék ozmotikus hatása révén folyadék és sófelszívódási gondokat okoz, illetve a belekben lévő baktériumok hatására savak keletkeznek belőle, melyek bélproblémákhoz vezetnek.
  • Gyógyszerek, kémiai anyagok
  • Az ételintolerancia gyógyszerek mellékhatása is lehet. A gyógyszerek reakcióba lépnek az élelmiszerben található komponensekkel, mint a koffein, szalicilátok vagy hisztaminok. További kiváltó ok lehet a szulfid formájú élelmiszeradalékok, tartósítószerek jelenléte.
  • Toxikus komponensek: számos élelmiszer tartalmaz természetesen előforduló toxikus komponenseket, melyek megzavarhatják az emésztőrendszert. Például a nem eléggé megfőzött bab lektineket tartalmaz, melyek toxikus hatásuk révén ételintoleranciához vezethetnek.

A táplálék intolerancia vizsgálata és ismerete azért nagyon fontos mert sokszor megmagyarázhatatlan tünetek, gyerekek tanulási nehézségeinek hátterében ez állhat és az adott táplálék kiiktatásával egy csapásra megoldódnak korábban reménytelennek hitt panaszok.

Táplálék intolerancia vizsgálat 46 (46 táplálék specifikus IgG) a vizsgálat vérből történik
Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat!

elemei:
alma, bárányhús, dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvizi hal mix, élesztő, fehér hal mix, fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprika, paradicsom, póréhagyma, rák és kagylómix, rizs, rozs, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldségmix

Táplálék intolerancia vizsgálat 221 (221 táplálék specifikus IgG) a vizsgálat vérből történik
Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat!

elemei:
tej, tejkészítmények: α- lactalbumin, β-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája
halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette , alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésűs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal, kalamári tintahal, szépia, tonhal, tőkehal
gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya
gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete / fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander (levél), kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya
húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, osztriga, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), vaddisznóhús
zöldségfélék: articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, disznóparéj, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, lilakáposzta, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, torma, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse
olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió/földimandula
gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz, köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, guinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab
egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő, gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tapioca

Copyright © 2014 drsooszoltan.hu. Minden jog fenntartva.

United Kingdom gambling site click here